dijous, 18 d’octubre del 2007

Capítol 5: Presentem l'Al·legació!

Al·legacions al Pla d’Ordenació Urbanística Municipal

Com a ciutadans i ciutadanes de Gelida volem mostrar el nostre desacord més absolut amb el Pla d’Ordenació Urbanística Municipal de la nostra localitat, Gelida, aprovat inicialment el 19 d’abril de 2007, pel que fa a la zona de “La Fanga”.

En concret ens referim als següents punts:

El solar que hi ha a la volta del carrer Enric Prat de la Riba, catalogat de sempre com a zona d’equipaments i recentment destinat a ser ocupat per Habitatge Dotacional: vivenda de lloguer per a joves o persones grans amb un temps de permanència limitat.
El projecte existent de desdoblar la carretera C243-b i BV-2425 per a que passin pels terrenys propers a l’escola, piscina i camp de bàsquet, cedits en concessió per l’Ajuntament de Gelida per als propers 50 anys, i que ara es vol projectar com una via de circumval·lació per a evitar el pas de transport rodat pel centre del poble.
El projecte existent relatiu a la construcció d’un dipòsit d’aigua per abastir la zona d’activitats empresarials de Gelida.

Habitatge Dotacional i Equipaments

Pel que fa a l’habitatge, aquest pla preveu construir un o diversos blocs de pisos en una zona de cases baixes, just davant de les cases de la cantonada i de la piscina, atentant clarament contra l’estètica i la tranquil·litat de la zona. Per aquest motiu, els veïns ens mostrem clarament en contra per les raons que segueixen:

Els veïns de la comunitat gestionem i financem el manteniment de les zones comunes, cedides en concessió per l’Ajuntament. Entenem que més veïns a la zona poden alterar la tranquil·litat d’aquestes zones restringides, a les quals no hi podrien tenir accés, doncs el control de les instal·lacions així com la vigilància del correcte ús (estipulats a través dels estatuts de la comunitat) es reserva a les famílies de la comunitat.
Actualment els veïns de la zona paguem uns alts impostos per a serveis dels que escassament gaudim, doncs a la zona únicament tenim una escola. Ens dona la impressió de total abandó per part de l’ajuntament, que només planifica en el nostre veïnat els blocs que a la resta del poble no hi tenen cabuda, ja sigui per rebuig veïnal o bé per espai.
S’està fent de “La Fanga” una zona que, si avui per avui des de l’autopista es pot apreciar un conjunt harmoniós de cases baixes, en un futur s’assemblarà cada cop més al barri de “Ciutat Badia”, tal i com s’ha fet en la part “ciutat dormitori” del Mirador de Gelida.
Es tracta d’un carrer on el trànsit i la zona d’aparcament és limitat, al ser un carrer de caire residencial. Si es construeix de manera massiva no es podrà comptar amb l’espai degut, arribant al col·lapse.
L’actual POUM parla d’Habitatge Dotacional en aquesta zona. De portar-se a terme, actualment no especifica ni el mínim percentatge que es destinaria a equipaments, entenent aquests com la possible llar d’infants. Els veïns no voldríem que per a aquest concepte es destinés menys del 50% del sol.
De la mateixa manera, l’actual POUM no especifica per a aquest terreny cap volum adequat. Atenent-nos a lo exposat anteriorment, i per tal de preservar l’harmonia amb l’entorn, entenem que l’alçada màxima no hauria de superar, per a aquest solar, sigui equipament o qualsevol altre tipus de qualificació, la planta baixa i dues alçades.
Aquests dos últims punts són els que seriosament ens fan pensar que aquesta zona no és l’adequada per a ubicar aquest tipus d’habitatge, recolzant-nos en el fet que, a més a més, a la Fanga ja disposem d’habitatges protegits. De portar-se a terme el nou projecte proposat en el POUM, el 27% del total d’habitatge públic a Gelida estaria concentrat a “La Fanga” en el carrer Enric Prat de la Riba. Entenem que és el torn per a que altres zones de Gelida assumeixin aquest tipus de vivendes.

Per aquestes raons, els veïns de Gelida Residencial mostrem el nostre total desacord per a que el projecte d’Habitatge Dotacional tiri endavant en aquestes condicions, mostrant-nos més a favor per a d’altres projectes d’equipament, com podria ser la nova Llar d’infants, entenent que seria el lloc més adequat, donada la proximitat de l’escola. Es podrien plantejar també altres projectes d’equipaments que els veïns de la zona poguéssim disfrutar, sentint-nos més atesos i més considerats a l’hora d’invertir els nostres impostos en serveis que estiguin al nostre abast.

Desdoblament de la carretera C243-b i BV-2425

Pel que fa al desdoblament de les citades carreteres, els veïns apel·lem al sentit comú. Pel que s’ha entès, es tracta d’obrir únicament el carrer, que avui per avui voreja l’escola Les Fonts i que no té sortida, per a que desemboqui a la rotonda d’accés a l’autopista. Si és així, la comunitat es mostra preocupada per l’augment considerable de trànsit al voltant de l’escola, una zona on els nens poden jugar tranquil·lament.

Si a aquest hem de sumar el que vingui de les carreteres i hi afegim el fet de que hi ha una pendent amb corba molt pronunciada, que obliga a reduir força la velocitat (amb precedents de camions que s’han emportat per endavant enllumenat públic i arbres), la comunitat es mostra en total desacord de que això es produeixi, sense que hi hagi un estudi de e impacte que suposa aquest augment de vehicles, es limiti la velocitat de la zona i es restringeixi el pas a certs tipus de vehicles (potser seria la solució fer residencial aquest carrer o que camions i furgonetes no hi puguin circular), per tal de minimitzar, entre d’altres, les molèsties acústiques ocasionades als veïns de la zona, possibles accidents, etc. Els veïns de “La Fanga” ens neguem rotundament a que el carrer Enric Prat de la Riba i el nou carrer que s’obriria es converteixin en noves circumval·lacions de Gelida.


Construcció del dipòsit d’aigua

Pel que fa al projecte de construcció del dipòsit d’aigua del carrer Rafel Ribé i Coma, els veïns ens mostrem preocupats pels riscos associats a una construcció d’aquest tipus tant propera a zona residencial, i a més a més a cotes superiors de les cases, doncs en cas de fuita afectaria a les vivendes de la zona. Els veïns no volem posar en dubte la necessitat de la construcció del dipòsit en si, però entenem que no és el lloc més indicat, monstrant-nos més a favor de que es destini un emplaçament per sota de la filera de cases del C. Martí i Coma.

Conclusions

Tenim la oportunitat de definir si volem que “La Fanga” continuï sent una zona residencial, tranquil·la, amb col.legis i nens jugant al carrer, on es pot aparcar i passejar. O, en canvi, si serà una zona massificada, amb alta rotació dels seus habitants, rodejada per dalt i per baix per un elevat transit de camions, sense lloc per aparcar i amb importants riscos pels nostres fills.

6 comentaris:

Anònim ha dit...

Després de decebre tot el poble, i així li van anar les eleccions, sembla que el Sr. Miquel Carrillo (ERC) no té prou amb Gelida i aspira a un càrrec Comarcal i, fins i tot, al Parlament. Hem de congratular-nos, doncs deixar de fer mal al poble i al seu partit. Però abans de marxar, en un erxercici d'higiene, potser que expliqui la seva actuació a La Fanga, anul·lant un edicte de l'Ajuntament què obligava la constructora a reparar allò que havien fet malament, i deixant-los marxar abandonant els veïns i endeutant el seu futur i el de l'Ajuntament.

Què llunyà queda aquell dia, abans de les elecions del 2003, en que va venir a casa nostra de la mà del Francesc Rossell (CiU) a prometre solucions a canvi dels vots que el portarien a l'alcaldia uns dies més tard.

Evidentment, no va aportar cap solució, només un deute per l'Ajuntament d'uns 40 milions de pessetes i un altre pels veïns, que continuen pagant per arranjar les zones que els van ser lliurades en males condicions.

Perquè no explica què va negociar i què va treure de la Promotora?

He sentit que aquest no és l'únic assumpte turbi. També podria explicar perquè va voler canviar l'ubicació de l'institut, previst en un terreny públic, per posar-lo en un terreny particular a canvi de la requalificació d'uns terrenys en els que s'hi contruiran cases.

Anònim ha dit...

Certament, és molt saludable per a tothom donar explicacions de la feina feta. Com també ho és identificar-se a l'hora de fer comentaris i no emparar-se en l'anonimat.
Per tant, fent una excepció en el costum de no respondre als qui oculten la seva identitat, faig avinent el que penso sobre el tema.

Sempre he procurat que els veïns de la Fanga siguin escoltats per l'Ajuntament de Gelida durant el temps que l'he presidit i quan l’Ajuntament ha pres una decisió ho ha fet pensant, en primer lloc, en els interessos i seguretat dels veïns. La millor prova és que hem assumit la construcció del mur de contenció a la carretera de Martorell, en compliment d’una ordre judicial, buscant recursos financers ja abans de les eleccions per licitar l'obra. Hauríem pogut destinar els recursos a d’altres objectius i deixar el problema per al nou ajuntament, però ens va semblar un exercici de responsabilitat donar prioritat a la Fanga, com ens van demanar alguns veïns. I així ho vam complir. Crec que destinar 240.000 eur a La Fanga just abans de les eleccions, sabent que l'obra no es visualitzarà, és un bon compromís amb el barri.
La promotora en continua essent qui hauria de fer el mur, però el responsable civil subsidiari és l’Ajuntament, i així s’ha complert. Ara, haurà de ser l’Ajuntament qui reclami davant el propietari, però els veïns han quedat a cobert.

El problema de la Fanga s'originà per una execució deficient de les obres d’urbanització que s'aniria veient amb el temps. Però es va complicar amb l'ocupació dels habitatges sense que l'Ajuntament hagués recepcionat els carrers i les zones verdes, perquè es va perdre la força més important que es podia exercir davant la constructora.
L'Ajuntament del mandat 2003-2007, va haver de trobar una sortida per recepcionar el darrer tram de les obres (carrers Rafael Ribé i Martí Coma i les zones verdes) per part de la promotora sense perjudicar els veïns.
Però quan ens va tocar negociar, les possibilitats d'exercir pressió davant l'empresa era minsa, amb els habitatges ocupats i la major part dels carrers que ja havien estat cedits.
El conveni va ser dur de negociar i difícil, hi vam destinar recursos municipals que van costar molts diners, fent proves durant mesos amb inclinòmetres i amb l’assessorament jurídic necessari. El conveni de cessió superava l’ordre d’execució que en el seu dia havia dictat l’anterior Ajuntament (no la vam anul•lar) i establia unes garanties econòmiques per acceptar la cessió.


Pel que fa als terrenys de l’Institut, el comentari “anònim” diu que vaig voler canviar l’ubicació prevista en un terreny públic per posar-lo en un terreny privat a canvi de la requalificació d’uns terrenys. Qualifica l’assumpte de “turbi”.
Abans que res, cal aclarir que els ajuntaments, per ser propietaris de sòl per equipaments, han d’obtenir la propietat de terrenys que, d’entrada, òbviament, són sempre privats. I els terrenys s’obtenen o bé comprant-los o bé a base de negociar compensacions urbanístiques per als propietaris. Així va ser, per exemple, en el cas de La Fanga. Va ser degut a la urbanització del barri que una part dels terrenys, que abans eren privats (ocupats per oliveres i horts), van passar a ser terrenys per equipaments municipals.
Amb tot, la ubicació de l’Institut va ser una decisió de l’Ajuntament del mandat 1995-99 en el que jo era regidor d’Urbanisme. Però ens hi vam implicar tots els grups perquè era un govern d’unitat (ERC tenia un sol regidor, llavors). Havíem de cedir a Ensenyament el terrenys de l’Institut de forma imminent i es van valorar tres possibles ubicacions. D’acord amb el Director general d’Urbanisme, Sr. Solans, vam veure més idoni no ubicar l’Institut a l’únic terreny disponible, La Fanga, perquè el barri encara s’havia d’urbanitzar i faltava acondicionar el terreny previst per a equipaments (cosa que es va fer posteriorment amb terres provinents de Carrefour). Els terrenys de l’Institut es van obtenir compensant els propietaris amb la requalificació per edificar 22 habitatges unifamiliars sota la ronda nord (davant el nyap de Vallehermoso). Aquests habitatges no s’han construït i el nou POUM fa una nova proposta per a la zona, però això ja no forma part de la història de l’Institut.

Finalment, podem discrepar de la manera de pensar i de fer dels qui som a l’Ajuntament, però no crec ni he cregut mai que ningú hi sigui per fer mal al seu poble.
Tanmateix, les actuacions públiques mereixen ser criticades i les opinions són lliures. Això sí, donant el nom i no darrera un confortable anonimat.

Miquel Carrillo Giralt
regidor de l’Ajuntament de Gelida

Anònim ha dit...

Sr.Carrillo,els veins de La Fanga som els que de les nostres butxaques estem pagant,el que la constructora havia de haber entregat amb condicions i voste va recepcionar con alcalde (signar)l'entrega d'uns espais sense estar enllestits i aixo ens esta soposant encara a dia d'avui unes despeses totalment fora de lloc.
Gracies,Sr Carrillo.

Anònim ha dit...

Sóc l'anònim.

Després de llegir les pobres excuses del Sr. Carrillo, amb arguments què no se sostenen, us vull donar més dades, per evitar així confusions i que pogueu valorar com es mereixen les paraules i, sobre tot, les accions d'aquest bon senyor.

Abans, però, voldria fer dos aclariments: defensar el meu dret de dir-me anòmin, així com un amic del Sr. Carrillo té el dret de dir-se "Josep Lluís", i recolzar el Sr. Carrillo en la seva decisió de no respondre als anònims, doncs jo no li he demanat pas que parli ni m'he adreçat a ell (amb quatre anys de suportar-lo ja en tinc prou).

Bé, comencen pel principi, la recepció de les obres. Hem de deixar clar que NO té res a veure l'ocupació de les vivendes amb la recepció de les zones verdes. Són coses independents i, a més, separades en el temps. El Sr. Carrillo no va fer cas del clamor dels veïns, què demanaven la no recepció i denunciaven les esllavissades de terres dels talusos, ni de l'anterior govern, què n'havia ordenat les reparacions, ni de l'informe dels tècnics de l'Ajuntament, què també era contrari. NO SABEM ENCARA els termes de la negociació ni que en va treure el Sr. Carrillo, però va recepcionar les zones verdes i la Promotora va marxar tan contenta, deixant el marró als veïns.

Els veïns, però, no es van resignar i van continuar reclamant a l'Ajuntament la perillossitat del talús i l'estat general de les zones verdes. La resposta per part de l'Ajuntament, Srs. Carrillo (ERC) i Rossell (CiU) va ser sempre negar que hi hagués cap problema i dir que confiaven cegament en l'estudi de la promotora (imagineu, qué havia de dir la promotora)

Així les coses, es va posar una denúncia al jutjat contra l'Ajuntament. L'Ajuntament es va posicionar contra els veïns. I només quan hi va haver la resolució (ja sabeu com són de llargs els procesos judicials), què obligava l'Ajuntament a la reparació subsidiària del talús, va ser quan es van dignar a fer prospeccions que van confirmar-ne la perillositat i la necessitat urgent de l'execució.

Tot i així, els Srs. Carrillo i Rossell, no tenien prou, i van defugir la seva responsabilitat durant tota la resta del seu mandat, allargant-ho premeditadament, fins al punt que el jutjat va haver d'amenaçar l'alcalde amb multes.

Una setmana abans de les últimes eleccions (es a dir, quatre anys després de les reclamacions), el Sr. Carrillo, a fi d'intentar recuperar uns vots, va fer una jugada de "farol": va anunciar l'obertura d'una partida pressupostària per a la reparació. Una partida pressupòstaria sense diners. És a dir, un apunt contable en un llibre, però sense dotar-lo dels diners necessàris per fer l'obra.

Sóc conscient de que em deixo coses. Us podria explicar unes quantes coses més, així com altres dades i anècdotes desagradables, però potser les deixaré per un altre dia, o si és que el Sr. Carrillo té la santa barra de tornar a parlar del tema sense que li caigui la cara de vergonya.

Daniel García Peris ha dit...

Hola,

Us he afegit al llistat d'enllaços de Gelida a internet que podeu trobar a http://www.danielgarciaperis.cat/2008/01/13/gelida-a-la-xarxa. Us agrairia que per a difondre i augmentar aquesta llista feu un link del vostre bloc cap a aquest llistat. A la barra lateral de meu bloc també sortiu a la relació de tots els blocs de Gelida.

Així mateix també he enllaçat el vostre bloc al llistat de blocaires del Penedès que pots trobar a http://www.danielgarciaperis.cat/2008/01/12/la-penedesfera-llistat-de-blocs-i-blocaires-del-penedes. Novament us agrairia que per a fomentar la Penedesfera li feu també un link al vostre bloc.

Gràcies!

Sensembuts ha dit...

Bona tarda,

veig que fa temps que no escriviu a la blog, espero que no hàgiu deixat córrer les vostres aspiracions o, si més no, que us en hagueu sortit!. Enhorabona pels vostres escrits. Seguiu endavant amb les petites lluites quotidianes...Perquè un dia hi hagi més sentit comú i menys merda a l'entorn!! veïna de Castellvi de Rosanes