diumenge, 24 de juny del 2007

Se'n va per on ha vingut...

Diguem les coses pel seu nom: l'esquarterament del territori que ha suposat la construcció de la Alta Velocidad Española és de proporcions històriques. El problema és que tot el territori patirà per sempre el cost ambiental, energètic, paisatgístic i acústic d'una infrastructura que sols serveix per comunicar les grans ciutats espanyoles amb Madrid, en sentit radial com no podia ser d'altra manera.



A les fotos podeu veure la destrucció provocada pel pas de l'AVE per Gelida: un tren que arriba enduent-se vinyes i turons al seu pas...i passa de llarg. Tot perquè qui tingui vertigen pugui estalviar-se l'avió pagant el triple i sense competència. Sabem que els barcelonins no entenen aquest posicionament, que l'AVE és símbol de progrés, europeïtzació, compromís pel transport públic i no sé quantes coses més. Alguns no podem estar-hi més en desacord.

El consum ingent d'energia que requeriran aquests trens sols es podrà aportar via nuclears, autòctones o a través de la MAT. L'AVE permetrà engreixar encara més l'aeroport de Barajas en detriment de la resta. L'AVE mai comunicarà les ciutats de l'arc mediterrani. L'AVE ha suposat l'abandonament del manteniment, millores i noves infrastructures per les xarxes regionals i de rodalies, les que realment cohesionen el país i mouen el major volum de passatgers. L'AVE, en definitiva, serà pels gelidencs un gra al cul, una mosca collonera, una gavina ben sospitosa que haurem de suportar a totes hores a canvi de res.